Foto: Andre Taissin/Unsplash

Når rentene stiger er det ikke bare lånene våre som blir dyrere. Nå er det også blitt mer attraktivt å spare i banken, og Boligsparing for unge (BSU) topper lista med høyest rente.

Og siden rentene nå er langt høyere enn vi har vært vant til de senere årene, kan en kombinasjon av sparing og nedbetaling være smart hvis man har noen penger til overs.

Har du mulighet til å starte langsiktig sparing, er det mange alternativer. For de under 34 år er det lurt å etablere eller fylle opp BSU-kontoen (boligsparing for ungdom). BSU er en gunstig ordning for unge som drømmer om egen bolig, og gir både en høyere rente på sparepengene enn på en vanlig sparekonto, samt et skattefradrag på inntekten.

Her er de viktigste fordelene med en BSU-konto:

Kilde: Sparebank1.no

Høy BSU-rente

Renten du får på BSU-pengene er ekstra god. Ifølge Finansportalen.no, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet som skal gi forbrukerne mulighet til å ta gode valg, ligger den beste BSU-renten nå på 6,35 prosent. Det er godt over renten du får ved å binde opp pengene på en vanlig sparekonto.

Her er Skatteetatens regler for hva BSU-pengene kan og ikke kan brukes til:

Sparepengene kan brukes til

 

Sparepengene kan ikke brukes til

Kilde: Skatteetaten

Redusere lån

Har man muligheter, kan det være lurt å betale litt ekstra ned på lån, sørge for at man har noe penger på en konto som en buffer til uforutsette utgifter, og gjerne starte med langsiktig sparing. Dette er tiltak som kan bidra til å gjøre privatøkonomien mer robust.

Men har du kredittkortgjeld eller forbrukslån, er det viktigst å prioritere nedbetaling av disse først, siden rentene her er så høye. Sjekk også ut om du kan tjene på å refinansiere kredittkortgjeld eller forbrukslån hvis du ikke har mulighet til å betale ned. Les mer om dette her.

Har du boliglån er det nyttig å se på boligens verdi i forhold til lånet. Er lånet høyt i forhold til boligens verdi, for eksempel over 75 prosent, så er det lurt å prioritere nedbetaling av boliglånet.  Og husk, det lønner seg å jevnlig sjekke ut hva slags rente du kan få hos de ulike bankene.

Sparekonto

Hvis du ikke kan få BSU-konto (for eksempel er over 34 år), er det fortsatt mulig å få en bra rente på sparing i bank. Bankene tilbyr ulike typer høyrentekonto og fastrenteinnskudd, som fort kan gi deg 5 prosent rente eller mer. Men det avhenger blant annet av hvor lenge du er villig til å binde pengene dine, noe som innebærer at du ikke fritt kan ta ut penger fra kontoen i bindingsperioden. Hvis du må ha ut penger før bindingen er over, må du gjerne betale for det.

Her kan du finne ut hvor du får best rente på sparepengene dine.