Hvis du bruker kredittkortet ditt smart kan du også utnytte tryggheten som et kort kan gi deg i forbindelse med kjøp av varer eller tjenester. 

Det er nesten umulig å klare seg uten et kredittkort i dag, og rundt 80 prosent av nordmenn over 18 år har i dag minst ett kredittkort i lommeboka. Det er mange fordeler som følger med det å betale med kredittkort, så dette bør du utnytte.

En viktig fordel er at kredittkort i en rekke sammenhenger gir deg bedre trygghet enn om du betaler varen eller tjenesten med et vanlig bankkort eller kontant.

Mulig å sjekke varen før betaling

Hvis du handler på internett, bør du betale med kredittkort. Da får du gjerne varen levert før kredittkortregningen forfaller til betaling, og det gir deg mulighet til å holde tilbake betalingen hvis det viser seg at varen (eller tjenestene) har mangler.

Finansportalen.no er en tjeneste fra Forbrukerrådet med en rekke digitale verktøy som hjelper forbrukerne til å sammenlikne ulike bank-, pensjons-, forsikrings- og investeringsprodukter, slik at man lettere kan ta gode økonomiske valg.

Betaler du derimot med et vanlig bankkort, så trekkes pengene rett ut av din konto og du har ingen mulighet til å holde igjen betaling. Husk at du ikke kan holde tilbake et større beløp enn det du mener er nødvendig for å dekke kravet du mener du har mot selgeren.

Gjør det også til en vane å sjekke den månedlige regningen du får fra banken eller kortutstederen din. Hvis du for eksempel oppdager at kortet ditt er blitt belastet for noe du ikke har bestilt eller for feil beløp, så må du ta kontakt med kortselskapet. Siden regningen gjerne forfaller til betaling rundt 15 dager etter at den er sendt ut, har du mulighet til å unngå at pengene trekkes fra kontoen din. Og er det skjedd en feil du ikke kan lastes for så er det banken eller kortutstederen som må ordne opp uten at det skal koste deg noe.

Du kan få pengene tilbake fra kortselskapet

Dersom du har betalt en vare eller tjeneste med kredittkortet ditt, og du oppdager at det er en feil eller mangel ved det du har kjøpt, kan du på visse betingelser kreve pengene tilbake fra banken eller kortutstederen din. Det forutsetter blant annet at du har forsøkt å løse saken med selgeren først.

Det er Finansavtalelovens §54b som gir deg denne retten.

Hvordan skal man gå frem med klagen?

Du må klage til den som har utstedt kredittkortet ditt. Har du for eksempel et Nordea MasterCard, er det Nordea du må henvende deg til. Du bør klage skriftlig, og legge ved kvitteringer og kommunikasjonen din med selgeren, som dokumenterer at du har klaget til selgeren.

Sikrer deg mot konkurs

Hvis du har handlet varer som møbler, hvitevarer eller andre dyre ting med lengre leveringstid, kan du risikere å miste både penger og varer hvis firmaet går konkurs før du får varene. Dette kan du unngå ved å betale med kredittkort, for da kan du kreve pengene tilbake fra kortutstederen eller banken. Det samme gjelder hvis du har kjøpt en reise hos et flyselskap eller et reiseselskap. Betaler du med et vanlig bankkort eller giro, så taper du pengene ved en konkurs, men har du brukt kredittkort så kan du kreve pengene tilbake fra kortutstederen eller banke