Kredittkortet gjør hverdagen enklere. Skal du reise eller handle på nett er det både nødvendig og praktisk, dessuten kan det lønne seg å utnytte fordelene som følger med kortene.

Utnytt fordelene

Men dersom du klarer å bruke kortet smart og ikke la deg friste til å bruke mer penger enn du har råd til, er det mange fordeler med kredittkort som du kan utnytte. Mange kredittkort er både gratis å ha og gratis å bruke. Når du bruker kortet, låner du penger fra kortselskapet, som sender deg en regning én gang i måneden. Det betyr at du har gratis lån i én måned.

I tillegg vil kredittkortselskapene ofte gi deg tilbud om bonuser, rabatter eller andre fordeler som for eksempel gratis reiseforsikring. Dette er gjerne en del av kampen mellom de ulike kredittkortselskapene for å tiltrekke seg nye kredittkortkunder.

Hvis du skal handle varer på nettet må du uansett bruke kort. Bruker du et kredittkort så vil ikke pengene trekkes direkte fra kontoen din, slik det blir gjort med et vanlig bankkort. Det er lurt hvis du blir utsatt for en svindel, da tar kredittkortselskapet seg av saken og du unngår at svindlerne har fått tilgang til pengene på kontoen din.

Loven gir deg også beskyttelse når du bruker kredittkortet. Finansavtalelovens §54b gir deg nemlig rett til å fremme kravet ditt mot kredittkortselskapet ved forhold som konkurs, svindel eller hvis du for eksempel opplever en feil ved varen. 

Dette er en såkalt sekundærrett, det vil si at du først må rette kravet ditt til nettbutikken eller selgeren. Hvis du da ikke lykkes i å få pengene tilbake, kan du gå på kortselskapet.

Nyttig på reise

Kredittkort er også nyttig når du skal ut og reise. 

Skal du for eksempel leie bil eller reservere hotell, er det en fordel å bruke kredittkortet til å betale depositumet som kreves. Da reserveres det aktuelle beløpet, men det trekkes ikke fra din konto, slik tilfellet er hvis du benytter et vanlig betalingskort.

Du får full oversikt over alle kjøp på kontoutskriften i etterkant, og kan kontrollere at beløpene er korrekte, og at det samme beløpet ikke er trukket flere ganger. Hvis det har skjedd, er det kortselskapet som må rydde opp, og ikke du.

Du kan også benytte kreditten til å gjøre et godt kjøp, som for eksempel å bestille en ferie i januar, så lenge du vet med sikkerhet at du får utbetalt nok feriepenger i juni eller får penger tilbake på skatten. Det kan lønne seg, selv om kredittkortrentene i perioden frem til du betaler ned kreditten er høye.

Hvis du har mye utgifter i forbindelse med jobben, for eksempel ved reiser, kan det også være en fordel å bruke kredittkort, fordi du slipper å legge ut for arbeidsgiveren din hele tiden.