Refinansiering kan være en mulighet hvis man har flere og dyre lån. Men før man inngår avtale bør man tenke seg godt om. 

Har du flere ulike og dyre lån, som for eksempel kredittkortgjeld og forbrukslån, så er du en aktuell kunde for banker som tilbyr såkalt refinansiering.

Å refinansiere innebærer at man erstatter gjeld man allerede har (uansett hvilken type dette er; for eksempel forbrukslån, kredittkortgjeld) med ett nytt lån. Målet med refinansiering er vanligvis at du som låntaker skal få bedre oversikt (færre lån) og lavere kostnader (lavere rente).

Det betyr at banken «overtar» alle de ulike gamle lånene dine og gir deg i stedet ett nytt lån med én rente. Det nye lånet kan for eksempel være et lån med pant i boligen din, men det behøver ikke være det.

Hvis banken får pant i boligen din vil også renten være en god del lavere enn om banken ikke har pant i boligen.

Så hvis man sitter med flere og dyre lån (som kredittkortgjeld og forbrukslån) er det lurt å ta kontakt med banken sin for å sjekke ut mulighetene for å få gjort en refinansiering.

En ny start

Enkelte typer banker som har spesialisert seg på refinansiering, markedsfører dette som en ny start hvor man kvitter seg med gamle lån, og kaller derfor det nye lånet for et omstartslån. Disse bankene er forskjellige fra vanlige boliglånsbanker som DNB, Nordea eller Sparebank1, og har gjerne stor virksomhet på forbrukslån.

For refinansiering eller omstartslån kan renten ligge noe høyere enn for vanlige boliglån, men dette avhenger blant annet av om banken har pant eller ikke i bolig, og hvor stort lån man har i forhold til inntekten sin.

Om de samlede rentekostnadene blir lavere eller ikke med refinansiering eller omstartslån er noe man må regne godt på. Forbrukslån og særlig kredittkortgjeld har svært høye renter, så selv om at nytt lån kan har høyere rente enn vanlige boliglån, så kan det likevel lønne seg.

Krevende å komme ut av lånet

Det kan også være noen ulemper med å samle alle lånene sine i ett nytt lån i en av de såkalte omstartslånbankene. Har man samlet all gjelden sin hos en omstartslånsbank med ganske høye renter, kan man oppleve at det er vanskelig å bytte tilbake til en vanlig boliglånbank. Hvis man har mye gjeld vil det være vanskeligere for vanlig boliglånsbank å overta på grunn av regelverket som bankene må forholde seg til.

Og får man først problemer med å betale på omstartslånet, for eksempel hvis man mister jobben, så kan man også risikere å miste boligen sin fortere. Hvis omstartslånsbanken har pant i boligen, kan den kreve at den skal tvangselges for å få dekket lånet sitt. Her kan man risikere at en omstartslånsbank er noe mer aggressiv enn en vanlig boliglånsbank.