Er du er ferd med å miste kontrollen over privatøkonomien og lånene dine må du stoppe opp. Helt opp!

Det er enkelt å bruke litt for mye penger med et kredittkort i hånden. De fleste av oss vet hvor lett det er å gi etter for et impulskjøp og dra kredittkortet når det er noe vi gjerne vil ha, i stedet for å spare opp pengene først.

Tall fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO viser at i overkant av 11 prosent av husholdningene i Norge ikke har noe økonomisk spillerom. Det betyr at man stort sett klarer å betale regningene sine, men ikke har noe særlig å rutte med utover det.

Da er det lett å ty til kredittkortet eller ta opp forbrukslån, dette er penger som gjerne er enkle å få tak i men som også har svært høy rente. De siste årene har denne typen gjeld skutt i været i Norge, og flere opplever problemer med å betale tilbake gjelden.

Det er ulike grunner til at folk mister kontrollen over sin egen økonomi, men mange havner i et økonomisk uføre på grunn av inntektsfall, arbeidsledighet, samlivsbrudd eller sykdom.

Psykolog Cecilie Lynum er klar på hva som skal til hvis du føler at du er i ferd med å miste oversikten og kontrollen over din egen økonomi.

 

Hun opplever at mange rett og slett ikke skjønner hva kreditt betyr.

Neste steg handler det om å gå kritisk gjennom eget forbruk for å se hva pengene faktisk går til.

Det er lurt å tråle gjennom nettbanken og se på månedlige kontoutskrifter, og samle på kvitteringer for en måned for å se hva som egentlig skjer i privatøkonomien.

Samtidig er det tid for å kutte ned alt man kan. Redusere matbudsjettet, innføre kjøpestopp og fjerne såkalte «lommetyver», det vil si alt man ikke tenker koster så mye i hverdagen, som en kopp kaffe, spise lunsj ute, en øl etter jobben og så videre.

De fleste vil også tjene på å gå gjennom faste avtaler som strøm, mobiltelefon og forsikringer for å se om det er mulig å skaffe billigere løsninger. Og kan du klare deg uten bil? Å eie en bil er noe av det dyreste vi gjør. I tillegg bør du sette opp et budsjett. Ved å sette deg inn i privatøkonomien på denne måten skaffer du deg selv større kontroll over livet ditt.