Er du permittert, har mistet jobben eller opplever redusert inntekt på grunn av korona-pandemien, så er det én ting som gjelder: Sett forbruket i karantene!

Korona-pandemien og nedstengningen av landet har hatt og har fortsatt store konsekvenser for svært mange mennesker i Norge. Vi har sett et ras av permitteringer, oppsigelser og konkurser, og bedrifter og næringer over hele landet frykter for fremtiden.  

Opplever du at inntekten er borte eller redusert, så gjelder det å prøve holde igjen på kostnadene.

Gundersen har sett hvordan mange de siste månedene har blitt mer opptatt av å kutte ned på forbruket, og det skyldes ikke bare at det ikke har vært så mye å bruke pengene på mens Norge har vært nedstengt. 

Selv om vi har forholdsvis gode støtteordninger for permitterte og arbeidsledige fra det offentlige gjennom NAV, er det mange som opplever et markant fall i inntektene sine. Blir du permittert har du nå i forbindelse med korona-pandemien rett til full lønn fra arbeidsgiveren din de to første dagene etter permittering. Deretter har du krav på å få dekket full lønn inntil 6G, det vil si 599.148 kroner (G er grunnbeløpet i folketrygden, 1G= 99.858 kroner) fra dag 3 til dag 20 etter permitteringen. Etter dette er det dagpenger fra NAV som gjelder. 

Sjekk ordningene for permitterte her: https://www.nav.no/arbeid/no/permittert/

Så lenge korona-situasjonen gjelder kan du få dagpenger som tilsvarer 80% av inntekten under 299.574 kroner (3G) og 62,4% av inntekten mellom 299.574 og 599.148 kroner. Så hvis du hadde en årslønn på cirka 600.000 kroner vil du maksimalt få utbetalt cirka 426.000 kroner. 

Sjekk hvor mye du kan få her: https://www.nav.no/arbeid/no/permittert/#hvor-mye-kan-du-fa

Dette betyr at mange må gjøre endringer i livene sine for å tilpasse seg en ny økonomisk hverdag. Noen har imidlertid en økonomisk buffer.

Men mange opplever at presset på privatøkonomien blir for stort.

Endel mennesker har også opplevd forsinkelser i utbetalingene fra NAV. Er det greit å bruke kredittkortet mens man venter på penger fra NAV?

Hvis man opplever at det er vanskelig å betale løpende utgifter er det mulig å ta kontakt med banken eller kredittkortselskapet for å få utsatt avdrag på lån i en periode, og bare betale renter. Er man skikkelig i skvis kan det også være mulig å få utsatt rentebetalingene. Men det krever gjerne at man ikke har betalingsanmerkninger. Og det er kun snakk om en utsettelse av betalingene, så regningen kommer uansett senere. 

Her er noen flere av Magne Gundersens råd til hvordan du kan redusere forbruket:

Kutt ut uvaner, som småkjøp vi stadig vekk gjør. Det kan for eksempel være kaffe. Her er det mye å spare. 

Planlegg dagligvarehandlingen din, lag huskelapp og hold deg til denne, ikke la deg friste av impulskjøp. Da kjøper man kun akkurat det man trenger, og det fører også til at man kaster mindre mat, som jo også er bra.

Bruk først og fremst pengene mat og husholdning. 

Det går også an kjøpe brukt i stedet for nytt, for eksempel på finn.no, og selge ting man ikke bruker. 

Hvor mye bruker du egentlig bilen? Bilhold er en av våre største utgifter, og kanskje går det an å kvitte seg med bilen og benytte tilbud som nabobil og lignende i stedet?