Studietiden er ofte preget av stram økonomi. Det er ikke alltid at studielånet er tilstrekkelig for å dekke bo- og levekostnader i de store byene, og mange studenter må jobbe deltid for å få budsjettet til å gå opp. Samtidig er det mulig å ta grep for å få sikre en best mulig studentøkonomi.

Kortvett ba forbrukerøkonom i SpareBank1 og Kortvett-ekspert Magne Gundersen om råd for hvordan man overlever best mulig økonomisk som student. Her er hans tips:

Få deg deltidsjobb

Den sikreste veien til mer romslig økonomi som student er å skaffe seg en deltidsjobb. Om du ikke har tid til en deltidsjobb ved siden av studiene, kan en sommerjobb gi den deg en buffer gjennom året.

Bruk pengene smart på mat

Et godt tips er å laste ned Mattilbud-appen, som gir deg løpende oversikt over hvilke tilbud ulike butikker har. Få også en vane på å følge med på kilo- og literpris, og ikke stykkpris. Sjekk disken for varer som er nedsatt pga. dato, der får du fort halv pris. Lag maten selv i stedet for take away, og bruk opp alle restene.

Søk etter billigere bolig

Bolig er den største utgiften for studenter. Bor du litt i dyreste laget, er det smart å følge med på boliger til leie. Sjekk også med samskipnaden på studiestedet ditt om det blir ledige studenthybler. Det er alltid noen som bytter studieplass midt under studiene og flytter. Da kan du kanskje sikre deg et sted å bo til en rimeligere penge.

Ikke lån deg til bedre råd

Kredittkort og forbrukslån kan oppfattes som en lettvint løsning når det er lite igjen på konto, men det er også en løsning som fort kan bli svært kostbar. En god tommelfingerregel er å ikke bruke kredittkortet mer enn at du vet at du kan betale alt tilbake når regningen kommer måneden etter. Lev heller superbillig frem til neste utbetaling fra Lånekassen enn å bruke kredittkortet og leve på forskudd.

Gjenbruk mer

En del ting må man nødvendigvis ha, men det er ikke nødvendig å kjøpe alt nytt. Du kan finne alt fra brukte pensumbøker til klær, bestikk og møbler på nett.

Planlegg bedre – sett opp budsjett

Noe av det smarteste du kan gjøre er å sette opp et enkelt studentbudsjett. Skaff deg oversikt over hvor mye penger som kommer inn, hvor mye som går ut, og ikke minst hva de går til. Med god oversikt er det lettere å finne du utgiftene du kan kutte ned eller kutte ut.

Selg unna ting du ikke trenger

En annen smart måte å spe på studielånet er å selge ting du ikke lenger trenger. Mange klubber og lag arrangerer bruktsalg, ellers kan du alltids selge unna både klær og ting på for eksempel Finn.no eller Tise.

Del mer

Delingsøkonomi er i vinden, men kanskje spesielt aktuelt for studenter. Det er mye man kan dele eller spleise på – alt fra bolig og vaskemidler til abonnement på strømmetjenester og pensumbøker.

Bruk studentkortet

Studentkortet gir deg rabatt i et utall butikker over hele landet. Brukes kortet og rabattene smart, er det mye penger å spare. Bare husk å ikke falle for fristelser eller gjøre dyre spontankjøp.

Foto: Jonathan Vivaas Kise