Med riktig bruk kan du sørge for at kostnadene med å ha kredittkort blir lave. Og ikke la tilbud som bonuser og andre fordeler påvirke forbruket ditt. 

Finansportalen.no er en tjeneste fra Forbrukerrådet med en rekke digitale verktøy som hjelper forbrukerne til å sammenlikne ulike bank-, pensjons-, forsikrings- og investeringsprodukter, slik at man lettere kan ta gode økonomiske valg.

Dersom du klarer å unngå kredittkortgjeld, er det først og fremst gebyrene du bør se på når du skal velge hvilket kredittkort du skal ha. Og jungelen av ulike gebyrer kan lett virke forvirrende for mange. Men klarer du å bruke de billigste tjenestene med ditt kredittkort kan du lett spare deg for en rekke unødvendige kostnader.

Finansportalen.no sammenligner i sitt kredittkortbarometer kostnadene for nesten 270 kredittkort. Gebyrer og kostnader knyttet til kredittkort handler i hovedsak om følgende:

Årsgebyr

Gebyr ved varekjøp

Gebyr for kontantuttak i Norge og utlandet

Valutapåslag

Gebyr ved betaling av regninger med kortet

Overføring av penger fra kredittkort til egen konto

Med Finansportalens standard bruksprofil varierer summen av gebyrer i løpet av et år fra 80 kroner (billigst) til 1890 kroner (dyrest). Rangeringen viser at det er svært mange kredittkortselskaper som ikke tar årsgebyr for sine kort eller gebyr ved varekjøp.

Generelt bør man unngå kontantuttak med kredittkort, da dette fort kan koste 30 kroner eller mer per uttak pluss en prosentandel av det du tar ut. Å betale regninger med kredittkortet kan også bli dyrt i form av et gebyr pluss en prosentandel av beløpet på regningen.

Bonuser og forsikring

Finansportalen vurderer og rangerer ikke kredittkortene ut fra på hva de tilbyr av ulike bonuser og andre fordeler, som for eksempel gratis reiseforsikring.

Forbrukerrådet har tidligere undersøkt reiseforsikringene som mange kredittkort tilbyr hvis man kjøper hele eller deler av reise med kredittkort.

Sjekk ut de billigste og dyreste kredittkortene her: https://www.finansportalen.no/bank/kredittkort/