Hvis du handler med kredittkortet og noe går galt, har du en ekstra trygghet. Banken må dekke tapet hvis du blir svindlet eller ikke får den varen du har betalt for. 

Det kalles kortreklamasjon og kan spare deg for mye penger hvis noe går galt når du handler en vare eller tjeneste. Det er jo mange ting som kan gå galt; ikke minst på grunn koronaen som det siste året har skapt økonomisk trøbbel for mange butikker og virksomheter. 

Så kortreklamasjon er aktuelt for eksempel når: 

du ikke får varene du har bestilt

tjenesten du har bestilt ikke blir levert 

et arrangement blir avlyst

en reise blir kansellert

selgeren ikke respekterer angreretten din

selgeren har gått konkurs

du har blitt svindlet

(Kilde: Forbrukerrådet)

Da kan du med loven i hånd ta kontakt med banken (eller kredittkortselskapet) og be om at den dekker tapet for deg. Dette kan du gjøre fordi finansavtalelovens §54b gir deg som forbruker rett til å reklamere til kredittyter (den som låner deg pengene, dvs. banken/kredittkortselskapet) hvis selgeren ikke gjør opp for seg. 

Men det følger gjerne noen plikter med rettighetene. Før du kan kreve penger fra banken, må du klage til selgeren av produktet eller tjenesten du har kjøpt (for eksempel til en konsertarrangør som måtte avlyse konserten som du hadde kjøpt billett til). Helt formelt så heter det seg at du må rette en reklamasjon til selgeren etter kjøpslovens bestemmelser. Rent praktisk så er dette forholdsvis enkelt; du må først forsøke å løse saken med selgeren før du kan gå til banken/kredittkortselskapet og be om pengene. I praksis er det nok å sende en klage til selgeren.

Enkelte virksomheter har nettsider hvor det er egne klage/reklamasjonsskjema man kan fylle ut og trykke send på for å klage. Da er det ikke alltid man får en kvittering for innsendt klage. 

Kravet om at man må sende en reklamasjon til selgeren er viktig, for det betyr at banken eller kredittkortselskapet har mulighet til å forfølge reklamasjon mot selgeren etter at de har dekket utgiftene sine. 

Som forbruker er det viktig å overholde de klagefristene som finnes i lovgivningen. Ved kjøp av ting er fristen rundt 2 måneder fra man oppdaget feilen. For flyreiser løper det ingen slik frist, men det er anbefalt å være raskt uten like vel. Det samme gjelder for kulturarrangementer som konserter, festivaler og teaterforestillinger. 

Så når klagen er sendt blir spørsmålet; hvor lenge skal man vente før man klager til banken?

Men hvis selgeren ikke har gjort opp, for eksempel ved å refundere pengene du har betalt, så er det åpent for at du kan sende kravet videre til banken/kredittkortselskapet. 

Hvis du har kjøpt en flybillett eller pakkereise gjelder det litt andre regler. Et flyselskap har for eksempel 7 dagers frist etter EUs flypassasjerforordning på å refundere deg for reisen. Det er ikke noe poeng i å klage til banken før denne fristen er løpt ut. For pakkereiser er fristen 14 dager etter pakkereiseloven.

Noen betaler også flyreisen med vanlig betalingskort (debetkort). Slike debetkort knyttes til en konto og innebærer ikke betaling på kreditt. Det betyr at vernet etter finansavtaloven § 54b ikke gjelder slike kort. De fleste debetkort fra både Visa og MasterCard har imidlertid kjøpsbeskyttelse bakt inn i kortavalene sine. Denne beskyttelsen likner på rettighetene som følge av finansavtaleloven, men avviker på noen punkter.