Mange banker og kredittkortselskaper gir sine kunder mulighet til å utsette hele eller deler av kredittkortregningen i kortere perioder, som for eksempel en betalingsfri måned. Men hvor lurt er det å benytte seg av tilbudet?

Det hender man kommer litt i skvis med regninger som hoper seg opp, kanskje noen større uforutsette utgifter dukker opp, og så er det vanskelig å få pengene til å strekke til. Det kan være at bilen trenger en reparasjon, eller at kjøleskapet konker ut.

Har man problemer med å betale månedsregningen fra kredittkortselskapet er det mulig å få utsatt betalingen, gjerne ved at man søker om en betalingsfri måned.

De fleste banker og kredittkortselskaper tilbyr betalingsfrie måneder. Men det stilles gjerne noen krav for at man skal få betalingsfri, som varierer fra bank til bank.

Man må uansett betale minstebeløpet på den månedlige kredittkortregningen, som gjerne er 2 til 3 prosent (varierer fra bank til bank) av totalbeløpet du skylder. Det kan være at man må ha hatt kredittkortet i en viss periode (for eksempel minst seks måneder), eller hatt minst tre måneder med innbetalinger etter hverandre som er betalt senest på forfallsdato. Det kan også være begrensninger på hvor mange betalingsfrie måneder man kan søke om i løpet av et år, eller at man kun kan få et visst antall betalingsfrie måneder etter hverandre.

I tillegg kan det være direkte kostnader i form av gebyrer for å få en betalingsfri måned, som noen hundrelapper. Måten man søker på kan være direkte i nettbanken eller over telefon.

Selv om det kan være fristende å ta en betalingsfri måned, så betyr det bare at du skyver på kostnadene og sitter med et dyrt lån. Betalingsfri måned er i praksis det samme som å ta opp et nytt lån, og rentene på kredittkortgjeld er svært høye, ofte over 20 prosent. Det betyr igjen at kjøpene dine blir litt dyrere. Hvor mye ekstra det blir avhenger av kjøpesummen og hvor lenge du kan utsette betalingen.

Det er lite mislighold av kredittkortgjeld i Norge, og faktisk lavere enn det var før korona-pandemien. Det er foreløpig  ingen tydelige tegn til at misligholdet vil øke, selv om alt er blitt dyrere og rentene stiger.