Har du barn, så start tidlig med å lære dem om økonomi. Husk at dårlig økonomisk kontroll kan gå i arv. 

Rundt 80 prosent av nordmenn over 18 år har et kredittkort, ifølge forbruksforskningsinstituttet SIFO. Det er vanlig blant unge mennesker å ha et kredittkort i lommeboka, men det er også blitt vanlig at en god del unge sliter med kredittkortbruken og med å kontrollere gjelden sin.

Ifølge inkassoselskapet Lindorff har antallet forbrukslån, som har gått til inkasso økt de siste 2 årene, og det er særlig de som er mellom 25 og 30 år som rammes oftest. Samtidig er det ifølge Lindorff rundt 54.000 under 30 år som har pådratt seg betalingsanmerkninger. En betalingsanmerkning får du hvis du ikke betaler gjelden eller regningen din, selv om du har fått krav fra et inkassoselskap.

Meningsmålingsbyrået Norstat har tidligere vist til at rundt 15 prosent av unge mellom 20 og 30 år sier de har hatt problemer med å betale regninger eller betjene lån. Mobilutgifter og husleie er utgifter unge ofte sliter med.

Hun mener det primært er foreldrenes og andre pårørendes ansvar å sørge for at barn fra de er små får gode vaner, som å spare og lære hva som er fornuftig bruk av lommepengene og hvordan man skal bruke og passe på bankkortet. Privatøkonomi må også inn i skolen, blant annet for å utjevne forskjeller. Og når barna blir ungdommer kan det være lurt å jobbe litt ved siden av skolen, og sette av penger på en BSU-konto (boligsparing for ungdom).

Gi sparing i gave

Før var det nok vanligere at man måtte ønske seg ting og spare til det. Lynum tror det er sunt både for barn og voksne at man lærer å måtte «stå i det» før man kan høste gevinsten eller belønningen.